Opis
Witamina E to przede wszystkim jeden z najważniejszych naturalnych przeciwutleniaczy.Witamina E „wyłapuje” wolne rodniki przekształcając je w niegroźne substancje,które zostają wydalone z organizmu z moczem.
Produkt zawiera mieszaninę tokoferoli.Oprócz naturalnej postaci oleistej D-alfa tokoferolu,która posiada 100% aktywności biologicznej naturalnej witaminy E,znajduje się naturalnie występująca mieszanina pozostałych tokoferoli.
Witamina E to termin używany w odniesieniu do ośmiu różnych związków,które są podzielone na dwie kategorie: tokoferole i tokotrienole.Każda kategoria jest dodatkowo podzielona na alfa,beta,gamma i delta.Witamina E jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach,powstaje tylko w roślinach a jej naturalnym źródłem jest olej z kiełków pszenicy,całe ziarna zbóż i zielone warzywa liściaste.Ludzie i zwierzęta nie są w stanie syntetyzować witaminy E,zatem musi ona być dostarczana z pożywieniem.Bardzo często określenie „witamina E” jest stosowane tylko w przypadku alfa-tokoferolu,jednak dobroczynne właściwości posiadają i tokoferole i tokotrienole.D-alfa tokoferol występujący w produkcie,posiada 100% aktywności biologicznej naturalnej witaminy E.
Właściwości witaminy E w organizmie:
– zabezpiecza wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem
– jest niezbędna u mężczyzn do prawidłowej produkcji plemników,przez co wpływa na ich płodność
– może zmniejszać zawartość tłuszczu w wątrobie u osób ze stłuszczeniem wątroby
– odgrywa rolę w poprawie sztywności tętnic
– wpływa na wygląd i stan skóry-doskonale ją nawilża
– wzmacnia odporność organizmu u osób w podeszłym wieku
– pomaga w likwidowaniu tzw. plam starczych,czyli plam które powstają m.in. na dłoniach
– może zmniejszyć ryzyko wystąpienia żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej u kobiet,szczególnie u tych z predyspozycjami genetycznymi do zachorowania
– może zapobiegać różnym odmianom nowotworów np. rakowi płuc,okrężnicy,odbytnicy i macicy
Deficyt witamoiny E u ludzi może powodować wzrost stężenia cholesterolu,zaburzenia neurologiczne,bezpłodność,zwiększone tyzyko chorób układu krążenia,gorsze gojenie się ran,rogowacenie i wczesne starzenie się skóry.Zapotrzebowanie na witaminę E zwiększa się wraz z wiekiem oraz jak dowiedziono w kilku badaniach,intensywny wysiłek fizyczny obniża poziom witaminy E w tkankach.
SKŁADNIKI: Witamina E, otoczka kapsułki: żelatyna, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, olej sojowy, oczyszczona woda.
SPOSÓB UŻYCIA: Jedna kapsułka 1-2 razy dziennie. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut prawidłowo zróżnicowanej diety.
PRZECHOWYWANIE: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Produkt niewskazany dla kobiet w ciąży i karmiących.
pieluchomajtki dada
, potencja tabletki
, dual
, krople do nosa zatoki
, piascledine
, pasante
, siemie lniane w tabletkach
, po której stronie jest wątroba
yyyyy